Sunday, December 05, 2010

Green Tea ♥


Benefits:

·  It is used to treat multiple sclerosis.
·  It is used for treatment and prevention of cancer.
·  It is used to stop Alzheimer’s and Parkinson’s diseases.
·  It is used to raise the metabolism and increase fat oxidation.
·  It reduces the risk of heart diseases and heart attacks by reducing the risk of trombosis.
·  It reduces the risk of esophageal cancer.
·  Drinking green tea inhibits the growth of certain cancer cells, reduces the level of cholesterol in blood, improves the ratio of good cholesterol to bad cholesterol.
·  It is used to treat rheumatoid arthritis and cardiovascular diseases
·  It is used to treat impaired immune function. .
·  Some researches show that, drinking green tea regularly may help prevent tooth decay by killing the bacteria which causes the dental plaque

& many more ...^^

addicted . green tea makes me feel fresh :)
let's live in a healthy life !

Sunday, November 14, 2010

اللغة العربية ♥


Mari belajar Bahasa Arab !

 kata Ustaz Lutfi , " Nak pandai bahasa arab tak perlu duduk kat negara arab , kat Malaysia pun boleh .. "
kalau nak mimpi cakap bahasa arab , kenalah selalu cakap dalam bahasa arab ! (same goes to other language :D . it's a fact) bila dah mimipi , maknanya kemahiran kita semakin meningkat !
Layari  http://www.almadani.com.my/ untuk maklumat lanjut pengisian kursus ^^ 

Friday, October 08, 2010

Fishes !

Assalamualaikum ^^

I've a new hobby ~! and i'm lovin' it ^^ > menjaga ikan & pokok . (kira hobi la juga kan ?)

Raya lepas , ada bawa beberapa ekor ikan Guppy dari kampung . Belas-belas gitu lahh . Malangnya , beberapa minggu lepas tu banyak yang mati :( . Sekarang , tinggal sekor je . But , yesterday , my mum bought 4 new fishes ! and guess what ? one of the fish laid eggs this morning ~! or should i say .. gave birth ? [ it's weird because i saw it with my own eyes , the fish gave birth o.o ] Isn't fish suppose to lay eggs instead of give births ? well , except for dolphins & whales .. ummi said " maybe Guppies are mammals too " . ehh ? really ? .

anyway , the babies looks dead to me ;o
it didn't move at all . Mungkin memang macam tu kot . ahh~ hope that it'll grow up safely >_<



cute !



 I'm sooo excited ! my mum said that we'll buy a new vase & plant for the fish this Sunday :D
Dah lama tak bela haiwan ^^

[I'm currently practicing my eng ^^" . correct me if i'm wrong ]

Tuesday, October 05, 2010

Hargailah masa

Assalamualaikum .

cuti PMR . yeah . gembira ? ofcourse . why ? sebab diri ini boleh melekat depan komputer , tengok drama - sepanjang masa . aktiviti yang cukup tak sihat & tak memberikan apa-apa faedah pun . membazir masa . diri ini sedar . tetapi , itulah aktiviti yang dibuat sepanjang cuti . padahal exam tak lama lagi .

saya tak suka cuti -.-

kalaulah ada orang yang boleh mengawal diri ini daripada membazir masa dan mengarahkan diri  ini untuk mengulangkaji , diri ini sangatsangat menghargainya . (nampak sangat asyik bergantung pada orang ) ==

apa-apa pun , All the best to PMR candidates ^^



oh ya , 4 okt lepas , dpt cousin baru lagi ^^ same bday ngan amil :D . congrtaz aunty yanie ^^

Thursday, September 16, 2010

Tuesday, September 07, 2010

hope i'll see you again next year , Ramadhan .. insyaAllah .

Dear family & friends ,
 Happy Eid to you all . please forgive my mistakes & may Allah give his forgiveness to you too .
:)

Saturday, September 04, 2010

new cousin ^^


Alhamdulillah , pd  31 Ogos 2010 ,  Wan Idraki Bin Wan Mohd Faizul Azaha , selamat lahir ke bumi :)
tahniah kpd ayh jue + aunty ninie ^^

cja , cya , aunty ninie = PASS . aunty yanie bila pula ? :D

tak sabar nk jumpa 3 sepupu yg lahir tahun ni raya nanti >_<
airil&arisya ! korg ade 'geng' baru xD

Thursday, August 26, 2010

Debat ?

sempena Minggu Hari Kmerdekaan (kot) , perlawanan debat telah diadakan . setiap kelas harus menhgantar wakil . tak sangka , ramai org berminat nak masuk .. ~ mereka amat berani .

Debat ?

 apa kaitan diri ini dengan DEBAT ? tak ada kaitan punn . langsung tak ada .
cuma nak kata , kenapa ramai orang tanya diri ini masuk debat ke tidak ? bukankah mereka tahu yang diri ini pemalu ? walaupun mungkin tahun ni ada perubahan sikit ..

Diri ini pernah berdebat . itu pun sebab terpaksa . darjah 6 dulu . diri ini menjadi ketua pembangkang . masa tu tak tahu apa-apa . dan pihak kerajaan punya hujah punyelahh .... o.o . diri ini tak faham langsung . kami pula tak bersedia waktu tu + tak ada isi pun . tiba giliran diri ini , mula-mula  cakap pendahuluan .. then ... .[ . . . ] blank . sunyi sepi . semua orang pandang . macam-macam perasaan . menggeletar . hanya Allah sahaja yang tahu perasaan diri ini pada waktu itu . Tebal muka .[-////-]  . selepas kejadian itu diri ini bertekad tak nak berdebat lagi . dan mula tak suka debat .

Tapi tahun ni , mula tertarik . maklumlah, naqibah usrah pendebat sekolah .  dapatlah tahu serba sedikit hidup seorang pendebat . Untuk menyokong , diri ini pergi tengok debat real punya buat pertama kalinya secara live . memang best . rasa mcm nk join . ..

Tetapi, apakan daya , diri ini , setakat nak berdiri depan orang ramai pun dah naik tebal muka . menggigil . apatah lagi kalau  bercakap dengan lelaki .  boleh pengsan kot . (yeke ? ) apa-apa ajelahh .

Berhentilah mengsyorkan diri ini masuk debat . Diri ini tidak mempunyai keberanian di hadapan orang ramai . ok ?

Wednesday, August 25, 2010

3R & harapan mereka .

Beberapa hari lepas , join 3R ( Remaja Raikan Ramadhan ) . Iktikaf kt Masjid Asy-Syakirin KLCC .


Datang lewat sebab ada sekolah ganti -- datang - datang terus tgk 'Laskar Pelangi' .mula-mula blurr .. (terus tengok bhgn tgh mmglaa) . lastlast  agak faham laa -- lepas tu tadarus .. kami (A Y B ) tak ada arah tuju . tak ada kumpulan . kak fasi suruh masuk mana-mana kump . terpaksa berpisah . huhu . -- B masuk satu group ni . B rasa macam orang asing . sebab mereka satu geng . + rasa tak selesa dengan gaya mereka . bukan apa, selama ini B tak pernah berpeluang bergaul dengan orang macam mereka . B rasa takut . tak tahu kenapa .

-- sesi petang , kena interview orang . B dapat soalan ENG . cuak  . B hanya pndai menulis, bukan berkata-kata . -- waktu dilepaskan , tak tahu nak ikut siapa . nak pergi sorang-sorang ? jangan harap . terpaksa ikut group dari belakang . jumpa orang . kaku . jumpa mkck cina , rakan dri group menyuruh B interview mkck tu . dengan menggeletar B berkata," Excuse me miss , can I take your time for a minute ? " . mkck itu menolak dan terus pergi . sedih . -- jalan-jalan , tiba-tiba , mkck guard datang . kami dihalau .
 ( B:  pengalaman kali kedua diahalau -,-) tak boleh buat interview .

-- malam , lepas tarawih , ada taklimat sikit+sketsa+ dapat roti boy ! (mexican bun) yummyumm~ . -- tidur dengan selesa -- bangun pkl 5 utk sahur . lewat . tak sempat berqiyam . huhu . -- port AYB tidur bersebelahn dengan port Izz & ibunya .. geram dengan budak tu ! comell ! X3 (kami sepakat utk menculiknya ..hoho)

-- pagi , ada game 'Botol Bocor' . bergerak dalam kump . Dapat jugak B berjasa utk gorup . hmpr kesemua jwpn B betul . akan tetapi , tetap ada bocor . menyesal tak belajar betul-betul waktu PI & TAS . soalan yg diberiakn senang sebenarnya . cuma menguji keyakinan . -- tadarus lagi sekali , B terkilan . kakak fasi itu memberitahu bhwa B junior kak fasi lg satu . sekolah SMIAAG . reaksi mereka , membuat B nervous . B di suruh menerangkan tentang surah yang dibaca itu . Terkilan . wktu itu tgh blurr . B tak tahu nak buat apa . selama ini hanya mendengar org menerangkan dlm usrah . kebetulan, ayt itu susah utk difahami . tak tahu nak buat apa . mereka mengharapkan B . menyerah kalah . -,-

---------------------------------------------------------------------------

diri ini sedar , selama ini ,  diri ini hanya berada di dalam , di kalangan orang-orang yang dijaga . diri ini tidak memndang di luar . di luar sana , ada bermacam jenis manusia . diri ini semakin takut utk memandang ke luar . apa tah lagi , satu saat nanti , diri ini akan keluar juga . rela atau tidak . bila dah keluar nanti , mereka di luar sana akan mengharapkan kita . tapi , kalau ilmu tak cukup , macam mana ? buat malu je , kalau sekolah smi  , tapi tak ada beza dengan sekolah biasa . bahkan , kalau mereka lebih baik drpd kita . hancur harapan mereka . diri ini tidak mahu perkara itu terjadi . diri ini tidak mahu menyesal di kemudian hari . Diri ini perlu belajar betul-betul !

"Keluarlah dari kepompongmu ... ada banyak lagi cabaran di luar sana . Mereka memerlukan kita ! "




* diri ini ANTI-social .. nak buat macam mana ...

Wednesday, August 11, 2010

ahlanwasahlan ya Ramadhan



Setelah sekian lama menanti , akhirnya , dapat bertemu jua ... ku merinduimu ya Ramadhan !
Ramadhan kali ini ,banyak planning yang telah dibuat dan akan dilaksanakan .
diri ini bertekad untuk melupakan benda tu sedikit demi sedikit . Alhamdulillah , masih dalam proses,dah nampak perubahan ^^ harap-harap dapat lupa sepenuhnya walaupun ia agak sukar . Diri ini dapat merasakan Ramadhan kali ini berbeza dengan yang sebelumnya . Moga ianya penuh makna dan rahmat ..
Salam Ramadhan buat semua :)



Al-Quran ku hilang ! Hati rasa tidak tenteram .. hampir menitiskan air mata ..Ya Allah, barulah ku sedar betapa pentingnya Al-Quran . Selama ini diri ini tidak begitu menghargainya walupun sentiasa bawa kemana-mana . kerana selama ini diri ini membawa dengan tangan , bukan dengan hati . Benarlah kata orang , ada hikmah disebalik musibah . Harap-harap dapat jumpa esok ...

Wednesday, July 28, 2010

banyak tanya laa ..

kenapa saya senyap ?

kenapa saya pemalu ?

kenapa saya tak bergaul dengan orang ?

kenapa saya tak cakap ?

kenapa muka saya masam ?

kenapa saya sombong ?

kenapa mata saya nampak mengantuk ?

kenapa saya kekok dengan junior/senior ?

kenapa saya kekok menegur kawan lama ?

kenapa saya mengasingkan diri ?

kenapa saya pelik ?

=,=

CUKUPP! tak larat nak jawab ... jangan tanya saya .. saya tidak tahu jugaa ..
huhu~

Monday, July 26, 2010

AJP ♥

" Aku Jiwa Pahlawan ! "


23-25 Julai lepas , Tamrin F2 telah diadakan . Tamrin ditukar kpd Program 'Aku Jiwa Pahlawan' anjuran batch12 alamin , Dejourney ^^

23 Julai
- 2:30 p.m. , diri ini dahh semangat tunggu kat surau .. prog start dkt-dkt nk masuk asar . sementara menunggu , diri ini sempat berkenalan dgn kakak-kakak ajk yg berada disitu ^^ .
wktu menunggu , lepak2 kt surau , happy telebih sekejap . berjangkit dgn qlah kott . haha .

sesi ice breaking , main BINGO ! cara tersendiri . boleh tahan best .. ana masih tidak dikenali :l  . apepun , susana mcm peminat serbu artis ! kesian siapa yg kena serbu tu .haha.
-tiup belon sampai pecah > sejujurnya, diri ini tdk suka tiup belon . sakit mulut >_< . tapi menyeronokkan ~ bila belon tu pecah, keluarlah secebis kertas kcil yg tertulis ' Boom! ' diatasnya .
pergilah cari sesiapa yg menimpa nasib sama .. berkumpul . Akhirnya, 'Boom!' bertukar menjadi 'Hafsah' :)
 ' Hafsah '
mlm tu , ceramah dri ust shahrom .. mata kuyu .. huhu . tidur dengan nyenyak sbb bwk sweater :D (sblm ni, tidur di skolah mmg akn menggigil )

24 Julai
- bangun tepat-tepat pkl 5 utk qiam . banat bgn agk lambat . Hari ni ada KarnivalWafdulAmin (KAWAN) .
kami diberi pelepasn sehingga pkl 3 ptg . mula-mula , plan nak masuk pawagam al-amin. tapi , banin mcm penuh .. tak ada banat lgsg . tggu punya tggu , tuka plan plak .. tgk Netball . sokong siapa ? mestilah F2 .. walaupun sebenarnya, diri ini tdk minat Netball . tahniah buat VVIP . maaf, jika diri ini tdk memberi sokongan secara menyeluruh .-- Tiba-tiba cgu suruh pergi surau utk sesi Sembang Fikir (ceramah) byk mklumat dapat . yg paling ketara , budak-budak tak boleh minum KOPI & mkn gula-gula . masaalahnya , coffee is my fav kott . Gula-gula? siapa tak suka ! huhu~ . habis ceramah , tgk jam . cuma ada beberapa jam shj lagii ... dari tadi tak join apa-apa aktvt .. plan nk pegi kt pawagam . tgk-tgk , tggl 1 cerita je . ToyStory 3. semangat beli tiket . masa dia ditunda-tunda . terpaksa menunggu lagi . ditunda lps zohor . T_T . mana sempat nk tgk! nnt kena kumpul lagi . lastlast, tiket itu dijual kepada budak-budak F1 . terlepas peluang nk tgk cerita ... agak kecewa .

- Explorace > fun ! tapi , klu dia mengelirukan .. checkpoint takcukup . redha~
- slot 'Komrad Kita' . komen perangai kawan . banyak kali dah buat benda ni .. agak kecewa , mereka masih tidak mengenali diri ini (ataupun, diri ini tidak mahu mereka mengenali diri ini?). Bila tengok kertas lepas-lepas , komen dia spesen jerr . berharap sangat mereka menegur sifat negativeku dgn jujur .   
-malam , surprise utk bday girls (dgn kerjasama cgu shikin & ajk ) ~ farisah & nabila natasya ^^  Happy Birthday :) * 1st time kami, banat F2 buat surprise ramai-ramai utk sahabatnya .. rasa terharu ..

25 Julai
- hari terakhir . riadhah , maen atas kerusi panjang ^^ . sesi persembahan , group kami krg menjadi.. maaf ! diri ini tidak dapat berlakon dgn betul . diri ini mmg tak suka berlakon . tapi, tiba-tiba lupa pasal takboleh &taksuka berlakon . disebabkan bersemangat . huhu . maaf sekali lagi buat group Hafsah :(
-sharing momment . 1st time dpt menagku kesalahn sejujur-jujurnya . dan dapat tahu apa yang mereka fikir . malangnya , buat kali kedua , diri ini masih speechless apabila memeluk yg berkenaan . byk kata-kata yg ingin diluahkan . tetapi , hanya luahkan didlm hati . entah kenapa . speechless . hanya air mata yg jatuh tnpa henti .


pengalaman terindah 2010 ... AJP memang best .. terbaik!! terima kasih buat batch Dejourney 12 kerana memilih kami, F2 ... cgu shikin , kakak-kakak , semuanya baik-baik dan sporting belaka . semoga ukhuwah diantara kita tidak terhenti disini. tak sabar nak join kalau ada lagi ! >_<

Sunday, July 25, 2010

saya tidak tahu .

perasaan cemburu di dalam diri ini semakin membuak-buak .
saya tidak tahu kenapa .
saya tidak tahu kenapa saya tidak puas .
saya tidak tahu apa yang saya inginkan .
saya tidak tahu apa yang saya tercari-cari .
Hati terasa kosong .


saya tahu bahawa saya sedang mencari diriMU, Ya Allah .
tetapi, kenapa saya menafikannya ?
DIA selama ini sentiasa bersamaku , 
tetapi kenapa saya masih mencari-cari ?
Ya Allah , betapa hinanya diri ini .
Seungguhnya iman hambaMU ini sangat lemah .


saya tidak tahu apa yang harus dilakukan sekarang ...

Wednesday, July 21, 2010

invisible mode

kenapa perasaan itu datang kembali ?
. saya tak suka .
tidak diperlukan , dihiraukan , useless , lonely , ...

walaupun itu hanya perasaan saya shj , ianya tetap menganggu diri ini -,-
ya , memang salah berburuk sangka . tapi...
-____-

perasaan ini kerap kali mengaggu hidup pada zaman darjah 6 duluu . Awal tahun ni pun sama . Tapi lepas tu , diri ini bertekad nak buang perasaan tu . Sebab tu , perangai saya lain kebelakangan ini . Tetapi 'benda-benda' tu kembali menghantui diri ini... tolong pergi jauh ...jauh .. ! saya tidak mahu berburuk sangka pada orang lain >_< padahal ada orang yang sentiasa bersama saya ... arigato :) gomen if i'm not a good & a useless tomodachi .

it looks like i've lost my confidence .. like old times . I'm going to switch to invisible mode again . long time no see, old me :)

Saturday, July 03, 2010

MATHEMATICS

subjek yang sungguh mencabar .
membuatkan diri ini..

sakit kepala , sakit mata , sakit badan ,
menangis , stress , hilang ingatan ..
...
malah, boleh jadi gila -,-" [ diri ini masih waras...alhamdulillah]

Ia juga membuatkan kad laporanku menjadi ' tidak sedap mata memandang ' buat pertama kalinya pada 4 tahun yang lalu .  Nasib diri ini agak baik kerana pisang tidak berbuah dua kali . Tetapi , result diri ini agak tidak memuaskan hati . Umi & Abi pula bila tanya result, mesti tanya Math dulu . kenapa otak diri ini tidak dapat menerima math ? diri ini sehingga menjadi muak apabila orang sebut-sebut pasal math . Lagi-lagi bila orang tanya result math ... diri ini akan buat-buat tak dengar jerr . *kejam kann? -,-* mulut amat berat untuk memberitahu~ heish..


Mulai penggal ke-2 ni , diri ini berazam ingin mula balik dari subjek f1 ... bereskan betul-betul . Tahun depan dahh f3 .. tak sampai pun setahun lagi .. tak nak kelam-kabut nanti . Diri ini akan teruskan perjuangan untuk meminati MATHEMATICS .. walaupun sebenarnya diri ini dahh hilang semangat . Belum pulih lagi . Kata-kata cgu masih terngiang-ngiang di telinga . -___-.


Bagi diri ini , Mathematics = Kehidupan .Orang yang pandai selesaikan masalah dalam hidup dia biasanya pandai math .  Dia akan cuba untuk mencari jalan penyelesaian masalahnya . Lain pula dengan diri ini yang suka melarikan diri dari masalah ..... sebab itulah susah nak faham math . Setuju tak ?

Friday, June 18, 2010

XPDC Gunung Berembun , Cameron Highland ^^

Alhamdulillah ~!


rasa bersyukur sangat dpt balik ke rumah dengan selamat ~ ^^
rasanya , dah ramai cerita pasal xpdc ... ikutkan xnak cerita .tetapi, oleh disebabkan tak tahu ape nak buat , terpaksalah cerita..


14 Jun
- bangun pagi , terus on komp. tgk vid sampai ke petang ... orang lain semua sibuk packing barang.. diri ini relax jerr ...  petang tuh , baru lahh sibuk-sibuk listkan barang nk dibeli . malam tuh , kelam-kabut lahh packing . biasalah , orang suka buat kerja last minute ~

15 Jun
- bangun pagi-pagi . semangat ! ummi pesan macam-macam . bawa ituu , inii & etc .   Abi tanya , nak duit tak ? diri ini hanya jawab , " kt dalam list tuu dia suruh bawa.. " dlm erti kata lain , Nak .. tp, malu-malu . tiba di sekolah , sibuk mencari sahabat yg senasib dengan diri ini ..~ *ada maksud yg tersirat* happy sebab ada yg senasib , diri ini tidak keseorangan XD . Perjalanan agak jauh .. duduk di bahagian depan dalam bas , kebosanan . Suasana di belakang berbeza sekali dengan di depan . kebanyakkan orang di depan lena dibuai mimpi ... ~ yang di belakang , 'happening' xD . Sepanjang perjalanan mereka , " Strawberry ~!"  maru pula, " Petai~!!" xD  . Tiba di kem ... * tak ingat nama dia * dpt rasa udara yang segar & sejuk ~  . Pasang khemah + masak . Malam , Uji Cekap . Tak tahu kenapa, kump diri ini excited melebih .. terutama pada check point Ikatan XD yang pasti , Uji Cekap mmg fun kalau kita betul-betul tahu ^^ . Hirasah , agak boasan .. tetapi , suara dari khemah sebelah menjadikan ianya tak bosan :D . Hujan turun . Menggigilll !

16 Jun
- Hari mendaki . Pagi , buat streching . Sarapan nasi lemak ... disediakan . Mula mendaki , diri ini kena angkut beg . Agak penat , tapi coool ~ je . tak panas . Sampai puncak , agak kecewa ..? ingatkan nk kena daki lagi , rupanya itulah puncak dia .. kawasn dia agak kecil .. Apepun, rasa bangga ^^ . Turun , hujan rintik-rintik . Giliran partner bawa beg . Tak tahu knape, diri ini kena pegang botol revive yang masih full . Malangnya, botol itu jatuh gaung :( ... Redha je lahh . Exit kat MARDI . Sempat rehat-rehat sekejap sambil bincang pasal persembahan malam nanti . Sampai di tapak perkhemahan , makan roti - xboleh masak disebabkan hujan tak berhanti , Malam , persembahan . Kami buat Puppet Show ^^ agak spontan laa . Disebabkan kami xboleh masak , cikgu dengan baik hati tolong masakkan untuk kami :) *lauk kami punyelaa tapi . Khemah masuk air sikit . patutnya boleh tidurlah wlpn masuk air . Tetapi , semua banat kena tidur di stor . Walaupun ruang agak padat , kami selesa . kerana ramai org = banyak haba , Taklah sejuk sampai menggigill . Dan berdekatan dengan tandas = tak perlu nak pergi jauh-jauh :D

17 Jun
- Hari terakihr = lawatan ! pergi melawat ladang strawberry .. dah pernah pergi tahun lepas . Agak bosan sikit . Beli ice-cream strawberry . Lepastu  ke ... *tak ingat nama tempat* shopping selama 1 jam . Beli strawberry + blueberry tea+green tea ♥ ( dah lamaa teringin nak beli green tea ... ^^ ) . KOBIS ~! XD tak tahulahh bagaimana diri ini boleh memasuki kelab pencinta kobis x] maru punye pasal ~  . Next stop, 1 jam jugaa... makan lunch kena beli sendiri . Tak cukup makan kerana tak cukup duit . * bukan pasal shopping banyak ehh .. 3 benda je diri ini beli . dan benda tu mmg wajib dibeli bila berada di Cameron . Strawberry + Teh berperisa . Yang lain tuu tak penting ... jumpa topi * bukan topi.. tapi utk kepala laa* rabbit.. memang comel ! Ada sesi tawar menawar.. hasilnya memang berbaloi .. yang pasti bukan diri ni yang menawar . Kerana diri ini kalau jumpa stranger jadi bisu terus . Afa gembira sangat xD . Singgah ladang teh . Ada orang tidur , tak turun lah . Diri ini malsa nak turun . Duduk dalam bas , belajar makan stwaberry dengan cara menikmati yang betul - Diajar oleh maiyah xDD. Ada longkang , dikata sungai . Balik , masuk dreamland terus . tiduur sampai tiba di sekolah . Dah maghrib . ada sesi bergambar . Gambar diri ini tak ada sebab dilindungi oleh orang . Balik rumah , rumah kosong . Abi kata mereka pergi Ice Skating kt Sunway Pyramid . cehhh! tak aci . mereka dah pergi 2x . Diri ini pun nak pergi jugaa.. . Terus mandii puas-puas! dah 3 hari tak mandi ..

18 Jun
- Ini bukan lagi pengalaman xpdc . - Sepupu + Makcik-Pakcik + Nekma datang ... makan malam dirumah . Akhirnyaaa .. dapat jumpa Arisya ! comel^^ Airil pun ada.. lain muka dia .. macam mat saleh xD Aisyah jauhkan diri dari diri ini >.> [apa salahku?] Dapat jumpa onee-chan ^^ . Wlaupun cuti ni tak dapat balik kampung , masih tetap dapat jumpa mereka(: mereka yang datang jumpa diri ini ^^

keismpulannya : XPDC memang TERBAEKLAHH ! rugi siapa yang tak pergi .. Kalau pergi camping , pastikan bawak baju sejuk lebih! kalau tak, menggigil lah jawabnya... jimat-jimat sikit kalau pergi shopping tuuh . beras , telur yang dibawa tak sentuh pun! kerana cuaca yang tidak menentu . Kami semua selamat :)

Friday, June 11, 2010

lepas satu,satu...

semalam baru balik dri kem thfz...
smpai kt skolah , ade latihan xpdc pula ..
hri ni, cikya dtg ambil adik2 bwk blik klate . tggl amil je ..
nak pergi jugak .. nk tgk Izz Arisya ! (sepupu bru)
katanya , dia sebijik mcm diri ini wktu baby ..turun temurun ~
bilelahh bole jumpe dia :(
* dorg blk kL hri rabu , wktu tu tgh XPDC !
hari ni juga ,  tido rmh afa~  1st sleepover tuu ! :D
lepas blk nnti , xpdc ...

...

rasa mcm nk sklah balik je .. cuty & skolah xde beza -,-


Izz Arisya ^^

* crita psl kt PD nnti-nnti lah ya ^^

Saturday, June 05, 2010

I'm backk!

janji harus diepati.



seperti yg djanjikn, dri ini akn mula bergiat active mengupdate slps 2-3 mgg . skrang dah 3 mgg .
exam pun dh habis . so, mulai saat ini , diri ini ign menyambung semula kerja mengupdate di blog ini :D

seperti yg dlihat , template telah pun ditukar . ataupun lebih tepat dipggl background .. (mls nk crk template . xjmpa2 yg bekenan . maklumlahh , dri ini cerewet sikit . =.=) bukan ape , warna hijau xbyk pilihan . diri ini takkan puas hati kalu x wrna hijau :p

GREEN,BRIGHT,SIMPLE :) - tema blogku ^^

ya,ya .. membosankan ... (dh lame x update .. hlg skill bercerita... ? )

spt yg dimaklumkan , cuti sek. sem1 telah pun bermula  . dri ini tahu, msti ramai yg gembira .. nk pegi sane-sini ... -,- .. diri ini pula sebaliknya .. fikir psl cuti punn dh nervous . manataknya ,  byk progrm wktu cuti nii (mcm org besa lak..) nk pergi bercuti pun xsempat . haihh... tp, still dpt pergi wlpn 1 hari.. tu pun ponteng thfz+chrlspeakg . klu ikutkn hati xnk ponteng.. rugi jerr .

cuti : ahd-isn PD! , isn-rbu thfz+chrlspeakg , kha-jum kemthfz , sbtu-isnn stakat ni xde apa2 , sel-kha xpdc , jum-ahd rehatt!

busy..kan? -______-

dah,dah .... esk nk pegi PD ! ^_^
sayonara ~
by KimKiBum (shinee)

Friday, March 12, 2010

Disebalik tabir persembahan

[ehh...tajuk dia pelik sikit. xtahu nk letak tjuk ape!..T_T]

sempena minggu MMQ (minggumuhammadqudwatuna) , utk aktv p.jumaat , setiap form harus membuat 1 persembahan . dan kami , form 2 , telah memilih utk bernasyid + sajak . berlatih hanya beberapa hari . byk perkara yg berlaku wktu latihan . faham-faham jelah bagaimana suasana berkerja didalam kump . ada yg xpuas hati, tarik diri etc . semua org berpegang teguh dgn pendapat masing-masing dan tdk mahu mengalah .  fitrah manusia . tapi , lastlast bersatu juga .

>agk ramai org tdk percaya yg diri ini masuk nasyid . ada juga yg terkejut . knape? adkh sbb slama ni diri ini pemalu? pendiam? suara xder ? agk sedih laa . dorg mcm xpercayakn diri ini .. yelahh , diri ini msk nasyid tuh dgn semangat berkobar-kobar (cehh!) , secara rela-hati , tiada paksaan (setelah berfikir masak-masak ) .. tahun ni, diri ini nk active sikit kalau boleh .. nk join mana-mana aktv yg mampu . i dont wanna be INVISIBLE anymore..

back to the story ,
kami mndapat giliran yg ke-3 utk persembahan . tiba masanya . plan kami tdk berjalan dgn lancar pada mulanya dsebabkn beberapa kesilapan . tapi , kami teruskn juga . alhamdulillah .. berakhir juga .. *time nasyid tuh , mula-mula bersemangat, pastu tetiba , menggigil .. nervous! ksian sai .. ana pegang tgn dia kuat sgt >_< maaf! 1st time buat persembahan didepan org seramai tuu .. -////////-

lepas gilirn kami, gilirn form5 pula . senior-seniorku hebat! mereka buat dikir barat . menghiburkn hati *reda sikit sisa-sisa perasaan nervous .

wktu balik , ada jugaklah rasa rugi , penat-penat buat latihan , tp, xberjalan dgn lancar . tapi, bila fikir-fikir balik , xrugi sebenarnya . byk pengajaran & faedah yg diri ini dapati . yg jelas , ia merapatkn silaturrahim diantara kami :)

ptg tuh , diri ini bru dpt tahu , jamuan As-Solah (yg dinanti-natikn selama ini) akn dibuat pd hari ini . sedihh! xdapat pergi sbb dh nk balik . dorg xbg tahu awl-awl! huhu .. :(

ESOK akn bermulanya CUTI SEKOLAH! :D

Tuesday, March 09, 2010

Cerita Hati

Cerita Hati

Semalam yang telah pergi
Menghilang tanpa jejak
Membawa bersama cereka
Duka dan ketawa

Dan kini ku mencari
Kalau masih ada kesan
Yang terus tersisa di dada
Pantai permainan

Jalanan yang panjang
Bersimpang haluan
Bagai pentas luahan rasa
Tiada sempadan

Pada awan biru ku melakar kata-kata
Pada langit cerah ku panah semua cerita
Dengarlah mentari suara hatiku menyanyi
Bertebangan jiwa merentasi pelangi

Gerimis menitis gugur membasahi bumi
Bagai menangisi sebuah cerita hati
Andai kau fahami semua hikayat pendeta
Seribu tahun kau pasti bisa setia ke alam syurga

Mungkin ada esok
tuk ku ukirkan kalimah
Menjadi arca pembuktian
Pengabdian cinta

-Hafiz Hamidun-
 
diri ini amt tertarik dengan lirik nasyid ni .. ^^ klau sedih , nasyid ni slalu terngiang-ngiang di telinga ~

Saturday, March 06, 2010

Moduda Change !

' Shine brightly , Moduda CHANGE ! '

Ayat tuh terpampang kt header di atas . ayat tuh melambangkan matlamat diri ini . 'moduda' mungkin ada yang tak tahu maksud dia .. diri ini akan menerangkan dengan lebih lanjut sebentar lagi .

' Always be Yourself ! '

Tahun lepas , ayat ni terpampang kt dlm blog ni . ayat ni juga selalu menjadi sebutan . ^^ . motto ? maybe .

[tak tahu apa yang diri ini cuba katakan sebenarnya >_< ]

Shine brightly : nak bersinar dengan terang seperti matahari & bintang pada malam hari . taknak sedih-sedih .. taknak lonely lagii .. yang pasti , taknak jadi invisible !

Moduda Change ! : i'm going to change ! nak berubah .. i want to be a better person ! nk petah berkata-kata(salah satu sunnah Rasulullah ^^) -2 hari kebelakangan ni , ade try .. tp, .. hampeh . ksian siape yang kena . mesti dia pening sbb cuba nk fahamkn apa yang diri ini cuba katakn - tapi , i'll never give up ! i'll do my best ! fighting !^^ . berubah . tak bermaksud diri ini ingin mengubah segala-galanya sehingga menyebabkan org dah tak kenal diri ini . hanya mengubah apa yang patut demi kebaikan diri dan org disekeliling .

Always be yoursef : nk jadi diri sendiri . taknak berlakon lagi . i just found out that i'm actually a good actress . diri ini paling taksuka berlakon . tapi , sedar tak sedar , selama ni, diri ini sedang berlakon . -___-" . Tak ramai yang tahu diri ini yang sebenar . pernah terkantoi sekali.. dan rasa amt bertuah kerana dia mengenali diri ini . yang pastinya, diri ini taknak dikatakan hipokrit .

> maaf kalau susah nak faham , xD

sukan , ujian , CUTI !

Dah masuk bulan mac . Mac ... 2 benda terbayang dlm otak . Test & Cuti Sekolah !!

sebelum tuh , cerita pasal sukan dulu . dah seminggu TESPER berlalu . tapi, diri ini bru nk post  benda ni . dipendekkan cerita , As-solah , rumah yang menjadi kebanggaan , dpt tempat ke-3 . sama mcm tahun lepas . ust dah janji nk buat jamuan kalu dpt no3 . tp , smpai skrg , ust tak sebut pun pasal jamuan . -,- . (fikir jamuan je) ishish . tetapi , yang membuatkn diri ini  bersemangat nk post psl sukan sbb , skolah rendah As-solah juara ! (jarang jd juara..) ^^ dorg pinjam maskot sek. men. punye . lagilahh bangga ! rugi tak dapat tengok .. :( . ada syabab smalam >_< huhu . cerita psl smalam pulak .

semalam, .. sedih ... oetoriya ~ oetoriya ~... (pandai-pandailah korg paham) - diri ini byk meluangkan masa dgn diri sendiri -

minggu depan ujian ! lebih tepat , esok ! dush . diri ini masih belum study lagi . -_-" . asyik layan drama jerr . btw, satu cerita dah habis . tggl satu lagi :P . minggu depan , CUTI ! yay !

siapa tak bengang ?!

siapa tak bengang kalau org yg tidak dikenali , mengambil hak kita sesuka hati je ?
rumah kita dibuatnya macam rumah sendiri .

ya , satu lagi kisah pasal org tuuh .

ada ke patut dia ambil smart card astro dan simpan dalam bilik dia sedangkan dia tidak ada apa-apa hak langsung ats card tuh . dan dia letak balik card tuh bila ada cerita yang dia nak tengok . jadinya , diri ini dan adik-adikku tak dapat tengok tv . HEI! smart card tuh keluarga KAMI yang punya! bukan AWAK ! diri ini telah report kat umi pasal perkara ni (ya,saya mmg kaki report) . umi buat tak tahu je . malam tuh , adikku bkk tv , pada masa tu ada card dia . adikku secara tidak sengaja bukak channel yg mmg takde . adikku merengek apsal xde .  umi dengan serius ckp kat dia " ___ , card astro ni mana ? " then, dia ckp kt adikku (cuba nk cover) yg channel tuh mmg takde.

diri ini ingatkn perkara 'mencuri' card tuh tak akan berlaku lagi sebab dia dah kena tegur . tapi , ternyata, jangkaanku meleset . hari ni , dia ambil lagi . !!!!!!! . betapa bengangnya !! apsal ngan dia?! dah kena tegur pun buat tak tahu lagi?! stress gler duduk dalam rumah ni .. T^T . dia membuatkan diri ini tidak menghormatinya sebagai org yg lebih TUA . dia org asing dan bukan keluargaku . dan , tidak akan pernah menjadi sebahagian daripada keluargaku . cukop 7 org ahli keluargaku . so , stop saying that she's my sister ! or even my mother's daughter ! kalau hanya kerana dia nampak lebih muda daripadaku .

> saya memang tak puas hati ! maaf kalau ada terkasar bahasa .

Saturday, February 20, 2010

sarang burung

harituh , nk pegi sekolah ... kluar rumah , duduk ats kerusi (kt luar) saje lepaklepak jap . bukak kipas , tibatiba ternampak satu benda ... sarang burung ! wah ! excited nk gi tgk .. panjat almari , tgk , ada telur ! wahh~! teruja sekejap .
lepsatu , kecoh pergi bagi tahu org dalam rumah . rupa-rupanya , dorg semua dah tahu . buat malu je -////-
 abi ckp , sebelum ni abi dah buang dah sebab hancur . burung tu buat balik sarang dia .

2 hari lepastu , pagipagi keluar nak pergi tgk . " aik? takde ? " ntah sape tah ckp , x igt , >> " dah pindah dekat pokok buluh " .
umi yang pindahkn .

diri ini tertarik dengan sarang dia .. macammacam benda boleh jumpa , tali rafia , daun etc . subhanallah ... kreatif sungguh burung tu .

aren't the eggs cute ? >_<

200210

dapat juga pergi tgk aerobik tuh . tapi , ternyata diri ini lebih fokus kpd lagu yg digunakan drpd step2 dye . sbb ada lgu korea . suasana dye pun ... mcm org lebih excited dgn lagu [ataupun mgkn hnya diri ini sorg je ? ] ahh ! amende yg ana mrepek ni ! belitbelit ayt . masa smpai tu pun dh terlepas 2 pasukn . malangnya , assolah mendapat tempat ke4 .. -,-  kira ok lah tu kan ?

japjap . sebenarnya xtahu nk ckp ape ... smpai sini je lahh . -///-

Friday, February 19, 2010

kehilangan suara ?

sakit tekak ! tapi , tklah sakit sgt . malammalam & pagipagi je sakit . biasanya org xda suara sakit tekak . pelikpelik .

lepas blk dari kmpg kalau xsilap .. rasa laen macam je tekak .. keesokannya pulak skolah . time skolah tu , awalawal ok je . lepas class tahfz , suara dah lain dahh .
hari ke-2 , bangun sahur , tibatiba suara jd .. lain gler ! tapi , msh nk berpuasa . alangalang dh bgn tuhh .
pegi skolah , rmai org tnya & ada yg 'terkejut' . dorg kata suaraku mcm lelaki . o_o ... dlm class tahfz , xboleh hafal . xmasuk ! sebenarnya xde smgt nk hafal sbb sakit tekak . alsn sematamata . patutnya boleh hafal . mengada-ngada sungguh diri ini . -_- . lepastu , mulalah org bagi tips .. antranya; ambil madu+liamau nipis+air suam=minum . lg satu , minum air asam jawa [ tp asam jawa xsedap!] -_____-"

hari ini , kira oklah sikit . tapi , still , suara lain .

dengardengar , assolah tahun ni dah bangkit ! aduh! ruginya tak masuk permainan . kalau tak boleh lah rasa sekali semangat kebangkitan assolah . esk ada perlawann aerobik , nk pergi ! tapi , xpasti lagi boleh x ..
AS-SOLAH ! GEGARRR ~!

Tuesday, February 16, 2010

160210

wah ! 1st time gne template ? kot . diri ini tahu diri ini agk ketinggalan . skrang bru tau cmne gne template ^^
blog ni skrang penuh dgn kehijauan ~ wlpn agk simple , go green ! 

bru blk dri kmpg . cuty tahun baru cina . cuty slama 4 hari dhabiskn di kmpg . plan nk blk kelate je . blk 1 family tp umi xikot . mula2 mmg xstuju sbb spe nk jaga adkadk klu umi x ikot ? dgn selfishnya , diri ini berkata xnk jaga dorg . klu dorg pndai jaga diri xpelah jgk . *umi byk keje , xdpt ikot . tp , akhirnya , diri ini dpt juga jaga dorg tnpa ada masalah . skrang barulah tahu mcm mne perasaan seorg ibu mnjaga 5 org anknya yg byk kerenah . susah . penat . x boleh relax sikit . inilah nasib ank sulung ...
umi ambk kputusn blk kpliah then , ktrg ambk kt sana , terus blk kL .jauh perjalanan .

kelate ,
dpt sepupu baru~! boy . mkn bertambahlah populasi lelaki di kalangan sepupuku .* sblm ni setiap keluarga 1 je ank lelaki . yg laen berderet perumpuan x]  . Diberi nama Airil Ilman ( aka ' yiyil ' kata acha ~ )  bermaksud " kekuatan dalam berilmu " . malangnya , diri ini terlupa mmbawa cam >_< so, xder lah gmbarnya . tp, dia mmg comel ^^ 14feb , pggl org buat solat hajat utk mkckku yg sdg mengandung 7 bln kot ? nnti dpt lg sepupu baru~! thn ni , 3 org sepupu bakal seumur :D

esk skolahh !

Wednesday, February 10, 2010

bDay shopping ~

sabtu lps , umi blk rumah . tibatiba umi srh siap cpt . nk pegi mana ? shopping .
i refused . malas . bg alsn , x siap salin bku log krs lagii (dari blog). umi ckp , bday shopping . umi ngan abi busy lps ni . xde masa dah nk kluar . ofis pun blom kemas completely *bru pindah . time ni jelahh yg ada .
> cptcpt tuka baju .


pegi jusco au2 .
shopping jeans . first time , beli jeans yg perfect .. sblm ni mana pnh beli . semuanya turun temurun dari mkck-mkck yg bru shj menamatkn zaman bujangnya . kebanyakkan bajubaju semua org kasi . sbb tulahh xsuka shopping baju , sbb , xtahu beli . happy pulakk .


first time jgk , pegi shopping ngan family , rasa relax . sblm ni , mmg x pnh relax. yelahh dgn adikadik yg annoying + org tuh . * lg 1 sbb x suka shopping . dan x rasa pun yg diri ini membenci org tu . pelik . >pegi makan . umi srh pilih nk mkn mana . *tgh ddk ats krusi . jwb dgn mata . mataku tepat memandang sebuah restoran sushi . umi mcm tautau je . umi ckp xpyhlahh . xtahu halal ke x .. hmm . lastlast , mkn kt restoran rasamas . mee kicap dye sedap ! .. teringin nk minum coffee . org lain semua order air sejuk . diri ini order air pns . cappucino ~ >_<

kesimpulannya , first time shopping rse best cmni ! xD

-sebenarnya benda ni dh lama terperuk dlm draft .. xsmpt nk post !
-internet ada lagi .. rasa boring plak . bila la nk kena ambk ..